על מה כדאי להקפיד בעיצוב מטבחים?

על מה כדאי להקפיד בעיצוב מטבחים?

מה תקבלו במאמר הזה?

  • איך התחיל עיצוב המטבחים?
  • טרנדים עכשוויים בעיצוב המטבח
  • 13 דגשים חשובים בעיצוב מטבח

מרחב המטבח, אולי יותר מכל מקום אחר בבית, הוא מקום שפועל על כל החושים, הרבה מעבר לאוכל, והוא יכול ללמד על בעליו זהות, אורח חיים, תרבות, כלכלה וכמובן סגנון עיצובי.
כל מעצבת פנים או מעצב טובים ידעו לנבא את אופי הדייר לפי אופי המטבח.
המטבח המודרני עבר שינויים רבים לאורך השנים והוא משמש כמראה מצוינת להתפתחות סגנון חיינו, לטכנולוגיה שלא מפסיקה להתקדם ולמגמות האסתטיות הרווחות. הוא הפך לחלל המרכזי בבית ואנו אוהבים לנהל בו, מעבר למלאכת הבישול, את החיים עצמם, לארח בו משפחה וחברים, לעבוד בו או להכין שיעורים. הוא המקום העיקרי בבית בו נחשפים כל הסיפורים.

איך הכל התחיל? # קצת היסטוריה

בשנים 1926-7 עיצבה הארכיטקטית האוסטרית מרגרט סקוצטי-ליהוטצקי (Margarete Schütte-Lihotzky)  את "מטבח פרנקפורט", שנחשב למטבח המודרני הראשון. דגם אותנטי שלו אף נרכש לפני מספר שנים לאוסף המוזיאון לאמנות מודרניתMOMA  בניו יורק. המטבח שתכננה סקוצטי-ליהוטצקי היה דגם אחיד שיועד לדירות מתועשות קטנות, שבנה משרד השיכון הגרמני לאחר מלחמת העולם הראשונה. השטח שהוקצה למטבח היה מצומצם יחסית ולראשונה נעשה שימוש משולב בטכנולוגיות של חשמל, גז וחומרים חדשניים אחרים באותה התקופה, כמו: אלומיניום, זכוכית ופלסטיק. המטבח כלל תנור גז ובצדו השני שני כיורים, מקום לייבוש כלים, פח אשפה וארונות ומגירות אלומיניום לאחסון.

ומה קורה היום?

מהמחצית השנייה של המאה העשרים אפשר לומר שהמטבח הפך לחדר היקר ביותר בבית, המציע שפע של אפשרויות עיצוב וטכנולוגיה. הוא בדרך כלל חלק בלתי נפרד מהחלל הציבורי ופעמים רבות פתוח במלואו, כך שכל חומר וצבע שנבחר עבורו ישפיע על נראות הבית כולו. אם המגמה בשנים האחרונות הייתה בעיקר התרחבותו של המטבח לתוך הסלון בתקופה האחרונה אפשר לראות את פלישתו של חלל הסלון, על כל המשתמע, לתוך המטבח. יותר ויותר חומרים ואלמנטים ממושגי העיצוב של מרחב הסלון נכנסים למטבח. גוונים אלגנטיים, אחוזי ברק משתנים, חומרים כזכוכית וגרניט פורצלן משמשים לחיפויי המשטחים וחזיתות הדלתות, יש בו שילובים מעניינים של ארונות תצוגה פתוחים, ספריות, בר משקאות, אמצעי מדיה, מרחבי ישיבה ואירוח ועוד.

הפן האסתטי של המטבח תופס חשיבות רבה לא רק בנראות החיצונית שלו. תשומת הלב מופנית גם לחלקים הפנימיים של יחידות המטבח והן מוצעות בחומרים שונים, כעץ, פלדת אל חלד, פלסטיק קשיח, זכוכית ועוד. אין עוד מבנה בסיס אחיד לסידור הפנימי. כל אחד יכול לבחור את מבנה המטבח הפרטי שלו שיותאם בדיוק לצרכיו: למידות גופו (בעיקר לגובהו), להעדפות הבישול וצריכת המזון שלו, להעדפותיו הטכנולוגיות, האקולוגיות וטעמו האסתטי האישי. פלטת החומרים, היישומים הטכנולוגיים והסובלנות לעיצובים שונים הורחבו מאד והאפשרויות הפכו כמעט אין סופיות.

למאמר "מטבח 2019 – 13 החידושים" לחצו כאן.

אז על מה כדאי לשים דגש כאשר אנו מדברים על עיצוב מטבחים?

למידע נוסף אודות זיוה בר לחצו כאן

לתיאום פגישת ייעוץ לעיצוב הבית שליבו במטבח, לחצו כאן

  • היו מעורבים, משתתפים פעילים, בעיצוב המטבח שלכם. הדגש הוא על הבחירה האישית והשילובים המתאימים, פרקטית ועיצובית, לכל אחד.
  • הקדישו תשומת לב לאופיו החיצוני של המטבח ועם זאת העדיפו עיצוב ללא זמן תפוגה.
  • ניתן לשלב מספר חומרים וצבעים במטבח אחד. שילוב החומרים יוכל להדגיש את הפונקציונאליות של יחידה מסוימת או למשוך את העין ולבטא את טעמו האישי של המשתמש.
  • עם זאת כדאי ליצור אזורים פרקטיים ולא להתמקד באסתטיקה בלבד. שפע הפתרונות שמציע השוק היום מאפשר לבחור נוחות שימוש לצד עיצוב פנים והתאמה אסתטית לבית כולו.
  • צרו הרמוניה בין חומר לצורה והקפידו על יחסי כוחות מאוזנים בין עומס היחידות והפריטים לבין גודלו ונפחו של החלל המאכלס את המטבח, על מנת לשמור על חוויה נוחה ונעימה למשתמשים.
  • הפונקציות העיקריות שצריכות להיות בכל מטבח, מלבד נקודת המים ומוצרי החשמל היעודים, הן משטחי עבודה, סדר, אחסון ותצוגה. הקפידו על המינון המתאים לכם.
  • האביזרים הנלווים, כמו חלוקות שונות של תוכן המגירות, או סוגי פחי האשפה ניתנים לבחירה. התאימו לעצמכם את חלוקת תוכן המגירות, כולל תצורת החלוקה לסכום, וכן הקדישו מחשבה לתפיסת עולמכם ביחס לחלוקת האשפה והנפח המתאים לה.
  • ארגון פנימי נכון של היחידות ותכולתן יאפשר התנהלות יעילה וחסכונית בזמן במטבח. לדוגמה: אם נסדר מראש כלים וצלחות להגשה במקום אחד, הקרוב לשולחן האוכל, כל עריכת שולחן תהיה קלה ונעימה.
  • אוהבי העיצוב המינימליסטי המעוניינים במראה אלגנטי למטבח, שימשיך את אופיו של חלל הסלון, יוכלו להסתיר את מוצרי החשמל מאחורי דלתות גבוהות נקיות למראה.
  • ישנם מכשירי חשמל שמשלבים כמה פונקציות במכשיר אחד ויכולים לחסוך מקום משמעותי במטבחים קטנים, כמו מיקרו שהוא גם תנור או תנור אידוי, שמשלב פונקציות של מיקרו ותנור גם יחד.
  • מוצעים היום מקררים ומקפיאים בגדלים שונים, כך שאפשר לבחור את יחסי הגודל המתאימים לכל מטבח.
  • קולטי אדים יכולים להיות מוצר עיצובי שיורד מהתקרה, כמו גוף תאורה תלוי, או פתרון נעלם מהעין ששואב את אדי הבישול מהמשטח בצמידות לכיריים.
  • מומלץ להוסיף בתחתית הארונות העליונים או בתוך היחידות תאורת לד, היוצרת תאורה רציפה ואחידה, המספקת תנאי תאורה אידיאליים, חסכוניים ובעלי אריכות ימים, היכולים להאיר את אזורי העבודה או את תוכן ארונות האחסון במטבח.

אם כן, יצרני הריהוט ומערכות המטבח בפרט מציעים היצע רב של יחידות, חומרים וסגנונות עיצוב שונים, העונים לצרכים האינדיבידואליים המשתנים של לקוחותיהם. אפשר לתת היום תשומת לב מיוחדת לכל פרט ממנו מורכב המטבח וכן להקפיד על הדיאלוג הקושר את כל הפריטים לכדי עיצוב הרמוני אחד. מודעות לכל האפשרויות והפתרונות המוצעים היום תוכל לעזור להתאים בצורה הטובה ביותר את המטבח לממדים האישיים והצרכים האינדיבידואליים של כל אחד. עיצוב פנים טוב יקשיב לצרכים אלו ויתאים את כל המרכיבים למגבלות השטח או החלל הנתון.

למידע נוסף אודות זיוה בר לחצו כאן

לתיאום פגישת ייעוץ לעיצוב הבית שליבו במטבח, לחצו כאן

*פורסם במגזין DESIGN By Touch